Osteopathie (combinatiebehandeling)
Osteopathie kan je opsplitsen in 2 woorden: osteo (wat 'bot' betekent) en pathos (wat 'ziekte' betekent). Je zou het dus letterlijk kunnen vertalen als 'ziekte van de botten'.
Als osteopaat is het het doel om alle gewrichten en botten in het lichaam in balans te krijgen. De gewrichten worden getest en beoordeeld op kwaliteit, vlotheid en symmetrie. Op basis daarvan kunnen blokkades gelokaliseerd en en losgemaakt worden. Dit losmaken gebeurt door middel van mobilisaties, stretches en manipulaties. De zachtste technieken worden eerst toegepast. Pas daarna worden eventuele manipulaties gegeven. Dit vanuit het motto: zo zacht als mogelijk, zo hard als het moet.
Als osteopaat wordt er niet enkel op de botten gewerkt, maar ook cranio-sacraal (zie uitleg op de tab 'Cranio-sacraal') en visceraal (organen). Deze combinatie is nodig om te voorkomen dat de systemen elkaar onderling uit balans blijven halen.
Na een tijdje merkte ik echter dat ik aan de osteopathische technieken niet voldoende had. Als eerste volgde ik 2 taping cursussen om te ondersteunen in de behandelingen Toch was dit voor mij nog iet voldoende. Ik kon spieren niet voldoende losmaken om op de gewrichten in te werken, waardoor je in een vicieuze cirkel van blokkades blijft zitten. Ook wilde ik me verder gaan verdiepen in het behandelen van organen, alsook van mentale blokkades en zenuwproblemen. Ook de oosterse geneeswijzen interesseerden mij enorm. Ik wilde meer een totaalpakket gaan aanbieden zodat ik ook paarden op langere termijn kon helpen d.m.v. een revalidatietraject.
Vanuit dat standpunt, startte ik in 2020 met een opleiding in revalidatietherapieën. Hierin kwamen onder andere shiatsu, massage, fasciale ontwindingen, hirudotherapie enzovoort. Gedurende 2 jaar lang heb ik me hierin verdiept.
Na deze 2 jaar, merkte ik dat ik mijn heel eigen vorm van therapie was . ontwikkelen. Het werd een combinatie van alles wat ik geleerd had. Op deze manier kon ik pas écht een behandeling op maat maken. Het ene paard heeft namelijk wat meer baat bij zachtere technieken, het andere paard kan dan weer wat meer osteopathie gebruiken. Alles hangt af van het type paard en de klachten. Van daaruit ben ik dan ook mijn behandelingen gaan opsplitsen. De osteopathiebehandeling werd de combinatiebehandeling. Deze vertrekt nog steeds vanuit osteopathisch oogpunt, maar houdt rekening met alles daaromheen. Deze combinatiebehandeling gaf me ook de vrijheid om 2 nieuwe behandelingen het leven in te roepen, namelijk de losse Cranio-sacraal behandeling en de Ontspanningsbehandeling. Deze laatste is ook een soort combinatiebehandeling, met als enige verschil dat hier geen technieken uit de osteopathie worden toegepast. Ik vind het fijn om deze 2 extra behandelingen bij te kunnen aanbieden. In een revalidatietraject zijn deze bijvoorbeeld heel fijn om te gebruiken, maar ook als je je paard tussen 2 combinatiebehandelingen door wil laten onderhouden, zijn deze 2 perfect om toe te passen.
Meer weten over andere behandelingen? Via deze link ga je terug naar het Aanbod.