Werkwijze
De anamnese
Een behandeling begint reeds voor de gemaakte afspraak. Hierbij krijg je een vragenformulier (anamnese) doorgestuurd via de mail. Dit documentje ontvang ik graag 24 uur voor aanvang van de behandeling ingevuld terug. Hierin komt info over de andere personen die het paard begeleiden, - denk hierbij aan de dierenarts, hoefsmid, tandarts en andere therapeuten - ontworming, vaccinatie en eventuele belangrijke bemerkingen/zaken om rekening mee te houden. Waarom deze info? Omdat het erg belangrijk is een totaalbeeld te krijgen van het paard, zodat de oorzaak van een blokkade achterhaald kan worden. Verkeerde bekapping of beslag, haken op de tanden, onderliggende ziektes enzovoort, kunnen allemaal meespelen bij het ontstaan of in stand houden van blokkades. Om een probleem op te lossen en in de toekomst te vermijden, moeten alle welzijnsaspecten netjes op elkaar afgestemd zijn en kloppen voor het desbetreffende paard.
Deel 2 van de anamnese wordt ingevuld bij het paard zelf. Wat komt hierbij aan bod? Voeding, stalling, bit, zadel (zorg er, indien mogelijk, dus voor dat je zadel aanwezig is) en ten slotte klachten. Hierna wordt het paard beoordeeld in stand en in stap. Indien de klachten specifiek aanwezig in de draf of galop, op de volte of tijdens het rijden, kan het soms zijn dat ik het paard ook wil bekijken aan de longe of onder het zadel.
Het palperen
Als we alle info over het paard overlopen hebben en ik hem/haar in beweging heb gezien, doe ik eerst een basistest. Dit wil zeggen dat ik eerst het volledige lichaam afvoel op eventuele onregelmatigheden zoals strakke spieren, warmteverschillen, gevoeligheden, verdikkingen, asymmetrieën enzovoort. Er wordt ook gekeken naar de hoeven , tanden en ademhaling. Bemerkingen worden genoteerd in de anamnese.
Het testen
Nadat het paard volledig gepalpeerd is, worden de gewrichten getest. Hierbij hou ik rekening met wat ik zelf gezien heb aan het paard in stilstand en beweging, en met de uitleg van de eigenaar.
Het behandelen
Als het paard volledig getest is, deel ik mijn bevindingen met de eigenaar. Hierna worden de blokkades behandeld d.m.v. cranio - sacraal, stretchen en manipulaties. Hierbij hanteer ik het principe dat je in mijn slogan terugvindt: with a touch of gentleness. Ik zal er dus steeds voor kiezen om iets op de zachtste manier mogelijk te behandelen, de voorkeur gaat hierbij uit naar cranio en stretchen, indien niet mogelijk, wordt er uiteraard wel een manipulatie gegeven. Nadien kijken we ook even welke vorm van tapen we kunnen toepassen, om de behandeling nog wat langer door te laten werken.
! Na het behandelen graag wat ruwvoer voorzien zodat het paard wat kan knabbelen. Zo kan de behandeling verwerkt worden en krijgt het lichaam de kans om weer op te starten.
Rust na de behandeling
Na de behandeling is het de bedoeling dat het paard een aantal dagen rust krijgt. Hoeveel dagen wordt meegedeeld na de behandeling, hou rekening met een maximum van 5/6 dagen. Wat mag er tijdens deze dagen wel? Op de wei/paddock (dit heeft zelfs de voorkeur) en aan de hand wandelen. Wat zie ik liever niet? Longeren, rijden, mennen en andere intensieve, belastende bewegingen. Ben je niet zeker of iets mag? Vraag het gerust even na tijdens de behandeling!
Nazorg
Indien mogelijk, probeer ik altijd wat tips en tricks mee te geven om het paard zelf te ondersteunen. (Kijk voor leuke weetjes en oefeningen zeker ook bij het onderdeel 'tips en tricks', hier worden regelmatig nieuwe dingen aan toegevoegd die voor jou als eigenaar handig zijn om te weten) Dit kan gaan om stretchoefeningen, kleine massagetechnieken voor de oppervlakkige spieren of oefeningen om de souplesse te verbeteren.
Vervolgbehandeling
In sommige gevallen is het aangeraden een vervolgbehandeling in te plannen na 6 tot 8 weken. Dit wordt besproken aan het einde van de behandeling.
Werkgebied
België: Provincie Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant
Nederland: Zuid-Holland, Noord - Brabant
Verder in overleg en bij meerdere paarden per regio